czwartek, 25 września 2014

#33. Czas na herbatę!

Witajcie.
Dzisiejszy post będzie inny niż wszystkie. Chciałbym zaprezentować Wam techniki parzenia doskonałej herbaty oraz jej dobroczynnych właściwości.




Nastała jesień. 
Zaczęło robić się zimno. 
Wieczory stały się długie. 
Pożółkła trawa.
Poczerwieniały liście.
Świat powoli zapada w sen...

U mnie też zrobiło się strasznie sennie. Jak spędzać te jesienne wieczory? Natłok rzeczywistości zatraca cię w marzenia o ciepłych, słonecznych, letnich dniach? Tak bardzo chciałbym, żeby zrobiło się ciepło i słonecznie. Choć jesień jest ciekawą porą roku, dopóki nie muszę wychodzić z domu. Zima za oknem też wygląda pięknie. Gdyby nie zimno. Ach.

Przejdźmy do rzeczy. Warto umilić sobie choć ten jeden wieczór. Ubierz się ciepło. Weź portfel. Idź do najbliższej herbaciarni. Kup herbatę. Swoją ulubioną. Czarną, czerwoną, owocową, zieloną. I zaparz ją w swoim ulubionym kubku. Usiądź wygodnie w fotelu przy kominku i ciesz się chwilą.

Dotarliśmy do sedna. Jak zaparzyć herbatę?


Czarna herbata 
Charakterystyka:
Charakteryzuje się jasno lub ciemnoczerwonym naparem o bardzo przyjemnym, jednak ulotnym aromacie. Tylko ciepła czarna herbata ma właściwy sobie smak i taką właśnie powinno się ją spożywać. Do czarnych herbat możemy zaliczyć Assam i Cejlon pochodzące z Sri Lanki, aromatyczną Dareeling(północne Indie) i wiele wiele innych gatunków z plantacji położonych w Chinach, Indiach i Afryce.
Parzenie:
1 łyżeczkę herbaty na filiżankę (200ml), 
temp. wody 100 stopni C,
czas parzenia ok 3 minuty pod przykryciem,
po 3 minutach oddzielić fusy od naparu
Właściwości:
-chroni zęby przed próchnicą
-działa pobudzająco, dzięki zawartości teiny
-przeciwdziała zakrzepom krwi
-obniża ciśnienie krwi
-zmniejsza ryzyko zachorowania na niektóre rodzaje raka
-zmniejsza ryzyko wystąpienia chorób serca


Zielona herbata
Charakterystyka:
Napój przyrządzany wyłącznie z liści herbaty chińskiej (Camellia sinensis), które poddane zostały w czasie przetwarzania jedynie minimalnej oksydacji. Zielona herbata pochodzi z Chin i jest połączona z wieloma kulturami w Azji: od Japonii po Środkowy Wschód
Parzenie:
1 łyżeczka herbaty na filiżankę(200 ml)
temp. wody 70-90 stopni C (2 minuty po przegotowaniu)
czas parzenia ok 1-3 minuty pod przykryciem
po wskazanych czasie oddzielamy fusy od naparu
Właściwości:
-działa pobudzająco i uspokajająco
-obniża ciśnienie krwi
-bogata w witaminy C, E, B
-przyśpiesza wydalanie toksyn z organizmu
-zapobiega nowotworom
-chroni zęby przed próchnicą
-oczyszcza organizm


Czerwona herbata
Charakterystyka:
Liście czerwonej herbaty zaraz po zbiorach poddawane są krótkiemu procesowi fermentacji, który nie niszcząc liści barwi ich krawędzie na czerwonawy kolor. Fermentacja ta sprawia, że napar z suszu czerwonej herbaty ma ziemisto-korzenny smak i aromat.
Herbaty czerwone są charakterystyczne dla Chin i Tajwanu – to stamtąd pochodzi większość światowej produkcji.
Parzenie:
1 łyżeczka herbaty na filiżankę
temp. wody 90 stopni C (ok 1 min po przegotowaniu)
czas parzenia 2-4 minuty pod przykryciem
po zaparzeniu oddzielić fusy od naparu
Właściwości:
-przyśpiesza metabolizm, w efekcie można szybciej spalić tłuszcz
-reguluje przemianę materii- reguluje masę ciała
-obniża cholesterol
-zawiera dużo białka
-poprawia pamieć, koncentracje, nastrój


Źródło: KLIK

Źródło: KLIK

Źródło: KLIK

Źródło: KLIK

Źródło: KLIK

Źródło: KLIK

Źródło: KLIK

Źródło: KLIK

Źródło: KLIK




Pozdrawiam,
Weronika ;)

16 komentarzy:

  1. Uwielbiam herbatę, mam nawet do niespecjalny kubek o pojemności 750ml. :D

    Pozdrawiam, Liryczny Zakątek

    OdpowiedzUsuń
  2. Nigdy nie umiem zapamiętać, ile powinnam odczekać po przegotowaniu wody. Dziękuję za post!
    http://supcarolyn.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  3. uwielbiam herbatę <3 mogę pić ją cały czas :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Really helpful, I only drink black and green tea!!!
    Come visit my blog if you like ;) xo
    http://stylesensemoments.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  5. Ja uwielbiam herbaty i mam ich kilkanaście rodzai w domu ;)
    pozdrawiam ciepło :*
    Jeśli masz ochotę, to w wolnej chwili, zapraszam na mojego bloga nada--blog.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja też mam bardzo dużo rodzajów herbaty ;)
      Na bloga chętnie zajrzę ;)

      Usuń
  6. uwielbiam herbaty, ale moją ulubioną jest czerwona! :)
    http://mysteriousxworld.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  7. Uwielbiam herbaty. Najbardziej zielone i owocowe. Przydatny post!
    Pozdrawiam ;)

    OdpowiedzUsuń
  8. Uwielbiam herbatę <3 Najlepsza z mlekiem :)

    Serdecznie zapraszam do mnie: http://bajkidziewczynazmarzeniami.blogspot.co.uk/

    OdpowiedzUsuń
  9. Ciekawy post ;)
    Zapraszam do mnie http://awesoome-bloog.blogspot.com ;)

    OdpowiedzUsuń
  10. Ciekawe
    Zapraszam: http://alaidonia.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  11. Kocham herbatke, zwłaszcza w chłodne wieczory ♥

    http://neverstopdreaminggg.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  12. Mniaaam *o*
    Kocham pić herbatę. Najbardziej lubię zieloną herbatę :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Ostatnio polubiłam herbatę, piję zwykłą, zieloną oraz czerwoną. Teraz na jesienne dni kupiłam sobie grzańca pomarańcza + lipa, bardzo dobra! :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Zgadzam się całkowicie :-) Jesienią i zimą, gdy za oknem plucha, kubek pysznej herbaty jest jak lato :-)

    OdpowiedzUsuń